befrielsepedagog.blogg.se

När känslan av att utrycka sina tankar blir för stor, är det upp till varje individ att sätta sitt avtryck till denna värld.

Ingen talar för dig!

Kategori: Befrielsepedagogik

Att säga det sanna ordet  - vilket är arbete, praxis – är att förändra världen, men det är inte ett privilegium för ett fåtal människor att säga detta ord, utan samtliga människors rättighet. (Paolo Freire)

 

Var och en av oss äger lika stor rätt till att benämna världen. Det är när vi tolkar den värld vi är del av som vi kan förändra den. Se kritiskt, förändra, dra slutsatser och reflektera. Detta är nödvänliga behov hos varje enskild individ i en process (livet). Detta kan inte ske i monolog utan måste ske i relation med andra människor, först då kan vi se oss själva.

Därför målar vi ofta in oss i hörn i föreningar, skolan och kyrkan när vi menar att alla har ju fått säga vad de vill och alla får ju vara med. Men allt för ofta är de flesta tysta och några få styr processens utformning och utvärdering. Inte ovanligt är det att de som äldre till åldern anses bära ett större och viktigare tolkningsföreträde vilket jag kan tycka är märkligt. För resultatet av det blir ofta att de har varit äldre så länge att de yngre som försökt ta sig in i samtalet tröttnat och gått vidare till något annat där de blivit insläppta till att få vara med och forma något nytt. De äldre klagar över att inga yngre vill ta vid. Desto mer dynamisk och öppet ett klimat kan vara desto mer jämlikt och demokratiskt kan det vara och visst det kräver enormt mycket mer tid, ödmjukhet och tålamod än om några få bestämmer allt. Men det gör mindre skada, alla får komma till tals och föreningen blir mer förankrad i fler individers inneboende önskan och drömmar. Ett bredare ålderspann kan finnas och fler möten över generationer kan ske.

Kommer kyrkovalet nu att tala till varje enskild individs intresse? Knappast! Lika lite påverkan som vi har i riksdagsval har vi i detta fall. Det bästa vi kan göra är att föra fram våra frågor till de representanter som vi väljer och lyssna noga på deras svar. Jag tror att det krävs en reformation av kyrkans uppbyggnad. Ibland leker jag med tanken på att det skulle behövas en rejäl omstart en total omkastelse av struktur och hierarki. En folkyrka byggs inte av ledare och prästerskap utan av folket! En kyrka som bevarar hierarkier och strukturer representeras också av de som förespråkar denna form av uppbyggnad.

 

 

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: