befrielsepedagog.blogg.se

När känslan av att utrycka sina tankar blir för stor, är det upp till varje individ att sätta sitt avtryck till denna värld.

Det är magiskt att få vara människa!

Kategori: Befrielsepedagogik

Tog tåget till jobbet i dag. När jag kom in på tåget och skulle sätta mig mötes min blick av en kille som jag mött på ett boende där jag i min tjänst varit samtalsstöd. Han såg glad ut när han såg mig och jag satte mig med honom och det var spännande att få höra hur hans liv tagit olika vändningar under den tid som vi inte träffats.

Det som slog mig var många saker men bland annat. Vi hade en bärande relation och vi kunde fortsätta vårt samtal där de slutade för mer än ett halvår sedan när jag ”gick i väggen”. Det måste vara ett bevis för att vår grund för vår relation är sann.

Jag tänkte flera gånger på vilken press som låg på denna unga killes axlar. Han pluggar för att få betyg så att han kan komma in på ett gymnasieprogram. Inte bara att läsa ämnena utan också att tillgodo se sig kunskap på ett annat språk och lära känna en annan kultur och tradition. Och integrera den med sin egen historia och sitt jag. Han pratar flytande svenska efter knappt ett år i Sverige.

Han pendlar långt (timslång pendling enkel väg)då han fått tillfälligt boende på ett vandrarhem, han letar boende till sin familj som nu också kommit till Sverige och då han är den enda i familjen som kan svenska letar han lägenheter åt familjen. Kraven på lägenhet var inte stora de kunde tänka sig nästan vad som helst. Bara få komma bort från vandrarhemmet där de bor sex stycken i ett litet rum.

Jag är tacksam att jag fick dela tågresan med honom nu i morse och fick chans att möta honom igen. Det ger perspektiv åt hur jag själv levde när jag var sjutton år. Jag minns hur omotiverad jag var till skolan och hur mitt liv helt styrdes av upplevelser och kickar mer än att ta ansvar. Kanske ställs det orimliga krav på oss människor i olika tider av våra liv. Kanske försvinner det år av ungdom för dessa ungdomar och barn som måste bli vuxna tidigt.

Jag landar vid att när möten sker mellan oss människor. Kan vi lära av varandra och kanske dela livet om så bara för en liten stund på ett tåg.

Det är magiskt att få vara människa!