befrielsepedagog.blogg.se

När känslan av att utrycka sina tankar blir för stor, är det upp till varje individ att sätta sitt avtryck till denna värld.

Människor Är böcker

Kategori: Befrielsepedagogik

Min vän Johannes Lindkvist sa när vi diskuterade hur vissa vuxna och ledare ser på ungdomar och sin egen roll som ledare. Att när vissa ledare ser på ungdomar ser de ”bara” en bok:

”Typ som att titta på en bok med en massa sidor.

Läser man den så är det en bok med innehåll.

Tittar man på den är det bara en bok.”

För visst är det så alltför ofta dömer vi varandra allt för snabbt. Vår hjärna vill sortera (förstå/tyda) den vi möter. Allt för att se, är vi lika eller olika. Vem äger forumet och vem domineras? En sann ledare styr inte en grupp med förtryck eller redan förutbestämda mönster. Nej, en sann ledare lyfter de han vill leda och visar på deras egna inneboende krafter. Det är nog som Johannes säger att om vi ser varje människa som en bok med innehåll uppstår det en längtan att läsa varje bok… om kunskap, språk och vilja finns! Men om vi bara ser andra människor som något vi redan förstår och vet allt om för det är ju i slutändan bara en bok som genom dess omslag redan vet vad den vill säga oss… då bidrar vi till ett förtryck som vill förminska och kontroller a människor och deras livskraft.

Världen är full av böcker (människor) som bara längtar efter att bli lästa just av dig…men frågan är vågar du öppna omslagets naggade kanter och kasta dig ut i äventyr som kallas livet?

 

Gå mot strömmen

Kategori: Befrielsepedagogik

I varje ögonblick och i varje möte finns möjligheten till relation men det är upp till oss att göra det möjligt. Men varför glömmer vi av den förändringskraft som bor i vårt inre? Den kraft som så ofta inneburit livsavgörande insatser både för oss själva men också våra medmänniskor. Vid ”enkla” och vardagliga situationer är det som att vi inte längre vågar tro på förändring utan sväljer och fogar oss i att saker ska vara på ett visst sätt, för det finns ingen chans att förändra det…

När vi vågar bryta tröga mönster, gå mot strömmen och prova saker. Först då kommer förändringen att tillåtas ske. Allt för ofta är det vi själva som begränsar utvecklingen.

Självförstörandekurs på arbetsförmedlingen

Kategori: Befrielsepedagogik

Allt för ofta kan jag irriteras över hur ”snett” livet är för många ungdomar. Att även om de ger allt och kämpar på är det som att samhället lägger en tung matta av begränsningar över dem. Vill/kan du inte läsa vidare har du mycket begränsade chanser att få ett jobb, eller?

Praktik på praktik på olika ställen med löften om eventuella anställningar som aldrig blir något annat än praktik år efter år efter år. Möjligtvis varvas dessa med någon självförstörandekurs på arbetsförmedlingen som inte heller leder någonstans mer än till ångest och tvivel. Ibland känns det som att AMF nästan behöver en drös arbetslösa för att ha något att administrera.

Jag har haft många praktikanter och några som gjort samhällstjänst och ungdomstjänst hos mig. Ofta har det varit så att jag lärt mig otroligt många nya saker under varje praktik.  Det har berikat mig och de arbetslag jag varit del av. Målet för oss har alltid varit att stötta den person som varit del av vår grupp på bästa sätt. Att utmana, stimulera och att dela ut ansvar. Många gånger har praktikanterna varit så engagerade och kompetenta att jag utan att tveka skulle anställt de om jag haft det mandatet.

Alla behöver vi känna oss viktiga och betydelsefulla både för oss själva men också för andra människor. Att komma in i arbetskulturer och arbetslag är i vissa fall utvecklande för praktikanten. Allt för ofta är det nog mer utvecklande för arbetslaget att få in någon med ”friska” ögon.

Jag brukar be de som varit på praktik hos mig att skriva ner något om hur de upplevde praktiken. En kille skrev såhär:

”det var dom bäste månaderna jag någonsin har jobbat, jag fick en stor inblick på jobb och människor. Det fick mig att tänka positivt och blicka framåt alltid istället för att tänka på massa gammalt hade absolut inte tackat nä för att jobba några månader till hos er Med vänlig hälsning Linus”

Men vems ansvar är det att stötta dessa människor till deras drömmar? Hur mycket kostar det i tid, engagemang och i faktiska kostnader när människor går utan jobb? När folk vill jobba ska de väll kunna göra det eller?

Hoppas att något händer snart… för själv vet jag inte vad man ska göra…

 

 

 

 
 

”övergrym” pedagog

Kategori: Befrielsepedagogik

När man lämnar något startar något nytt. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte bar en rädsla inför att bryta upp från min trygga verklighet på Kraftstationen i Malmö. Ett kall och arbete som jag fått utveckla och forma under flera år. Men när man känner att man inte kan nå längre i förändringsarbetet och att arbetsplatsen inte utmanar en längre är det dags att gå. För jag drivs av utmaningar och att föra saker framått...

Nu har jag varit tre veckor på min nya tjänst. Många intryck, tankar och reflektioner har satts igång. Men en tanke som slagit mig är att jag som ledare, pedagog och strateg fungerar lika bra här som på de andra tjänster jag haft. Detta handlar inte om att framhäva mig själv som en ”övergrym” pedagog. Nej, utan snarare framlägga det faktum att om du i din egen roll är reflekterad, kritisk, ödmjuk, tuff, inlyssnande och modig kommer du att fungera i de flesta sammanhang.

För till sist så är du ensam med dig själv men du är människa i förhållande till andra. 

 

Ledarskapet

Kategori: Befrielsepedagogik

Varför strävar vi efter att bli/vara ledare? Gör vi det för att bli beundrade och upphöjda till skyarna som halvgudar? Nej, inte jag i alla fall. Jag hatar egentligen pedagoger och ledare som skryter om hur jävla duktiga och bra de är. Men ibland måste man också se kritiskt på sitt ledarskap och påminna sig själv om varför gör jag det jag gör? Jag vill här publicera en text av min vän Michael där han skriver om hur han ser på mitt ledarskap, detta är så häftigt att få ta del av hur andra ser på ens kall:

"Du är älskad för den du är!!! Du är en stor människa!! Du har skänkt så många så mycket glädje, inspiration, lycka,livs glädje samt så mycket mycket mer som aldrig kommer glömmas bort människor kommer i framtiden alltid minnas Micke på kraftstationen mannen som var med hjälpte mig visa mig kraften inom mig till att göra skillnad i livet i mig själv, mannen som alltid sa att allting är möjligt och det är synd att du slutar för att du är så jävla grym och du älskar ditt arbete de lyser verkligen rakt ut från din kropp, Du är fantastisk och jag önskar dig verkligen all lycka i livet och jag vill du ska veta att jag tror på dig lyssna till dig själv du är grym du är fantastisk och det vet du och världen mänskligheten behöver fler som dig !!!!!!!"