befrielsepedagog.blogg.se

När känslan av att utrycka sina tankar blir för stor, är det upp till varje individ att sätta sitt avtryck till denna värld.

Fredagsångest...

Kategori: Befrielsepedagogik

 

Var finns du mitt kall?

Vart ska jag styra mina steg och mot vilken horisont ska sända min blick?

Är det just här som vi kommer att bygga upp en grogrund och öppen miljö för en mötesplats?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Under alla år jag kämpat med öppna mötesplatser ser jag bara behovet öka av neutrala fristader fria från samhällets sjuka ideal. Men var, ja var finns möjligheten att bygga helt från början? Ungdomar berättar för mig om ett samhälle där de är tvungna att stjäla potatis på nätterna av bönder, där man skamset ber om blöjor till sitt barn på facebook… där man inte har råd att äta sig mätt varje dag. Ja, detta är i landet Sverige som någon gång för många år sedan hade något som kallades välfärd!

Jag vill vara del av en mötesplats där majoriteten av alla som kommer dit kan känna sig hemma. Där varje individs unika värde lyfts fram, där vi lär varandra nya saker och där relationerna bär oss igenom kriser och konflikter. Där både vi som personal och de som väljer att vara medskapare av mötesplatsen kan undervisa varandra och omkasta våra världsbilder…

I vilken kommun, organisation finns den möjligheten just nu? Kanske är det på Gasverket i Eslöv kanske inte.

Först måste all personal ha skäliga löner, 100 % tjänster och mandat att göra sitt jobb. Vi måste sluta prata utifrån föreställningar/föråldrade bilder om hur vi tror att en mötesplats bör se ut. Kompetent personal bör sättas just där de har sin spetskompetens och inte få tjänster utifrån kön, vänner eller status. En ständigt pågående kollektiv reflektion kring värdegrund, människosyn och pedagogik bör ligga som en röd tråd genom terminerna. Jämställdhet, normkritisk beteende och en relevant utvärdering av ungdomarna/personal bör vara givna element.

 Långsiktiga och genomtänkta mål måste styra men framförallt måste allt bygga på en omvärldsanalys och helt styras utifrån de behov som finns i det område som vi är satta att verka i. Aktiviteter ska inte vara grunden för verksamheten utan värdegrunden och pedagogiken ska vara utgångspunkten inget annat. Sedan kan aktiviteter och utformningen komma. All form av förändringsarbete tar tid, engagemang och kraft men om det sker i symbios med de som vi önskar möta så berikar det alla som är del av processen.

Med insikten om att det INTE är vi som har någon form av sanning. Utan ett ansvar att se till att olika sanningar lyfts, stötts och blötts bidrar vi till den utvecklingsfas och den inneboende kraften hos varje människa. Vårt ansvar är att driva en trygg, tolerant, öppen, reflekterad och utvecklande mötesplats gör vi inte det så hamnar man lätt i att bedriva någon form av låt gå verksamhet med outtalade regler och normer som på olika sätt bidrar till fördomar och att ogenomtänkta normer och regler formar verksamheten.

Ni som läser detta, var är ni och vart är ni på väg?

Jag vet att vissa av er för era egna kall i olika sammanhang och i olika miljöer.

 
 

Hade varit spännande att få höra era tankar…