befrielsepedagog.blogg.se

När känslan av att utrycka sina tankar blir för stor, är det upp till varje individ att sätta sitt avtryck till denna värld.

Personligt pedagogiskt program

Kategori: Befrielsepedagogik

Personligt pedagogiskt program

Utgångspunkten för ditt ledarskap och din pedagogiska-grund har sin början i ditt eget jag. Vad bär du för bilder, erfarenheter av vad ett ledarskap är? Men framförallt, vad är inte ett ledarskap? Jag är tacksam över att under mina tre och ett halvt år (på Jämshög) tagit chansen att lägga grunden för ett helt unikt och ständigt utvecklande pedagogiskt program. Detta är en modell som används inom folkbilningen och kommer att gå förlorad i universitetets form. Ett stort fokus läggs på reflektioner och litteratur med sin början i människosyn, Gudsbilder, synen på naturen, Pedagogik, Ledarskap, kunskap etc. Om processen ska fortgå bestämmer bara du...

Kanske känner vissa att det inte är tillräckligt akademiskt och mätbart… men jag undrar vilken annan process som ska få kommande församlingspedagoger att ständigt utvecklas och växa med den församling där man är satt att verka? Ofta tänker jag att det inte spelar så stor roll om jag ska vara församlingspedagog resten av mitt liv…för min utbildning, mina erfarenheter, möten och reflektioner bär jag alltid med mig i en ständigt nyskapande process! 

Tiden jagar oss alla

Kategori: Tankar

Tiden jagar oss alla

Det finns en plats
Där allt är nytt
Och allt du vill
Är möjligt
Så glöm allt grått
Glöm allt trist
Och dom som säger
Det är omöjligt

/Stig Vig

Världen snurrar på snabbare, fetare och mer statusfixerat än någonsin. Misstron, misstänksamheten och avundsjukan förgiftar vår syn på andra människor och djur.

Är det vi som tappat greppet och de viktiga värdena? Att leva i nuet är lätt att säga men svårt att verkligen göra det… oro inför huslån, världens orättviso, förväntningar och förtryck. Val, beslut och ställningstagande i meningslösa facebookgrupper lurar oss till att tro att vi är aktiva och modiga människor. 

Man kan ljuga för alla utom för just sig själv, våra innersta drömmar visioner och mål är våra livbojar i den gråa och tunga världen. Kanske är det också de som får oss att handla och göra osjälviska och modiga handlingar utan egen vinning.

Fokus och ”rätt” strider kräver disciplin och reflektion inför vår egen insikt om vår egen roll i vårt liv. För även om alla andra säger en sak men du känner i din själ att du har rätt… vandra då din egen väg! Det är ditt liv och ingen annan kommer ångra de val du aldrig gjorde! Eller känna de känslor som du aldrig kännde!

 

 

 

 

 

"Församlingsakademipedagogik"

Kategori: Befrielsepedagogik

Det har varit tyst ett tag från herr Mikael Andersson…

Du kanske frågar dig, vem är han? Vad har han att säga? Vad spelar det han tycker för roll? Befrielsepedagogik vad är det för hippt koncept?

Men är det så att bara för att man inte ser, hör eller märker en människas existens så slutar personen att vara människa eller att existera? Nej, det är just i tystnaden som något nytt växer fram… skillnaden är att det inte sker i en offentlighet… Det sker i ett jag!

Jag är stolt över mina ståndpunkter, tankar och åsikter i frågan gällande utbildningsreformen och jag kommer fortsätta verka för de värderingar och reflektioner som jag finner relevanta. Oavsett hur utbildningen drabbar eller berikar vår organisation så kommer jag att kunna säga att jag gjorde vad jag kunde för att värna om mångfald, folkbildning och en alternativ syn på kunskap. Jag finner en STOR beundran för Mikaela och Veronica som OCKSÅ fortsätter att kämpa vidare med dessa frågor!

Tills vi hörs och ses igen kommer jag att fortsätta vandra med ungdomar och ungavuxna på deras livstigar. Uppmana till eget ansvar, medskapande och tillsammans med ungdomar bygga existentiella mötesplatser och kreativa rum… jag undviker som vanligt tröga mönster och toppstyrda arrangemang. Allt levande växer från sin rot i samklang med allt annat levande ingen leder någon annan vi bär varandra.

Ni som försöker nå mig… maila! Eller skriv på bloggen.

All kärlek till er alla fantastiska människor.

 

 

 

Elin Nordgren

Kategori: Förebilder

En sann förebild:

Elin Nordgren

Att församlingen inte anställer dig är som sagt en stor förlust för dem. De vet inte vad de missar. Det är inte din förlust, det är synd om de som inte får chans att möta dig.

Man kan tänka: En församlingspedagog med UGL utbildning, fairtradeambassadör, Bibeläventyret etc. du har en sådan bredd i dina fördjupningar. Samt alla de lyckade projekt och grupper du skapat och drivit, alla resor till Taizè. Alla ledarutbildningar, utflykter och det enorma arbete som du byggt upp i Kirseberg… vikariatet på SKUL. Eller när du byggde upp ett samverkans projekt med skolan, kyrkan och stadsdelsförvaltningen. När du lagt tid du inte hade på att möta klasser i kyrkan som sedan resulterade i att alla klasser ville komma och träffa dig.

Allt ovanstående kan man se som meriter men dina verkliga styrkor är: En ödmjuk, modig och kompetent ledare. En förebild som utifrån sin kallelse möter ungdomar och får dem att känna sig viktiga i sina egna liv. En otroligt engagerad och inspirerande vuxen som verkligen bryr sig och gör skillnad. En som alltid kämpar på i det tysta utan att få ”cred” eller beröm utan hon verkar för dem hon möter… Låter ofta andra få beröm för hennes idéer och projekt.

Kanske är inte kyrkan redo för oss, kanske kommer den aldrig att vara det. När kyrkan förstår vad församlingspedagogik kan vara… då är vi någon annanstans och vi gör nog samma sak som vi gör idag. Men kanske ser man det som värdefullt och behovsanpassat.

Kanske är jag inte objektiv då du är min fru och livskamrat. Men jag älskar dig och vet att många med mig ser dig som en av de bästa på att möta människor där de är. Du är en förebild för mig och en sann ledare utifrån ett ödmjukt och professionellt ledarskap.

All kraft åt dig just nu…

Du är bäst! Gud kallar dig någon annanstans.

Männen går före!

Kategori: Befrielsepedagogik

Tänk att man fortfarande kan bli förvånad över Svenska kyrkans motiveringar kring tillsättningen av tjänster. Idag fick min fru ett samtal angående en tjänst hon sökt där man motiverade anledningen till varför hon inte fått tjänsten med att det hade varit bättre om hon var man… detta är andra gången för henne. Förra gången ville man inte ge henne högre lön än hennes man (jag).

Är detta den kyrka som jag är del av?

Är detta de värderingar och tankemönster som ligger till grund för hur vi ser på människor?

Ska inte fokus ligga på lämplighet, kompetens, erfarenhet och utbildning?

.. det gör ont långt in i själen.