befrielsepedagog.blogg.se

När känslan av att utrycka sina tankar blir för stor, är det upp till varje individ att sätta sitt avtryck till denna värld.

Människor Är böcker

Kategori: Befrielsepedagogik

Min vän Johannes Lindkvist sa när vi diskuterade hur vissa vuxna och ledare ser på ungdomar och sin egen roll som ledare. Att när vissa ledare ser på ungdomar ser de ”bara” en bok:

”Typ som att titta på en bok med en massa sidor.

Läser man den så är det en bok med innehåll.

Tittar man på den är det bara en bok.”

För visst är det så alltför ofta dömer vi varandra allt för snabbt. Vår hjärna vill sortera (förstå/tyda) den vi möter. Allt för att se, är vi lika eller olika. Vem äger forumet och vem domineras? En sann ledare styr inte en grupp med förtryck eller redan förutbestämda mönster. Nej, en sann ledare lyfter de han vill leda och visar på deras egna inneboende krafter. Det är nog som Johannes säger att om vi ser varje människa som en bok med innehåll uppstår det en längtan att läsa varje bok… om kunskap, språk och vilja finns! Men om vi bara ser andra människor som något vi redan förstår och vet allt om för det är ju i slutändan bara en bok som genom dess omslag redan vet vad den vill säga oss… då bidrar vi till ett förtryck som vill förminska och kontroller a människor och deras livskraft.

Världen är full av böcker (människor) som bara längtar efter att bli lästa just av dig…men frågan är vågar du öppna omslagets naggade kanter och kasta dig ut i äventyr som kallas livet?

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: